Aktuális

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ

 

Keszü Község Önkormányzata a korábbiakhoz hasonlóan 2020. évben is számos, a község fejlődését szolgáló cél érdekében pályázott különféle támogatásokra, melyek jelentős része zöld utat kapott. E mellett természetesen folytatódott a munka a 2019. évben megnyert, de abban az évben még meg nem valósított pályázatokkal.

 

Európai Uniós, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósult projektek

Traktor beszerzés

Községünk a gyódi és a kökényi önkormányzattal közös konzorciumban indult a „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú felhívás alapján kiírt pályázaton. A pályázat eredményeképpen 85 %-os, összesen 7.766.050 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből egy MTZ 820 típusú traktor, valamint egy FVT 12 tárcsa került beszerzésre. A saját eszközök munkába állításával a külterületi utak karbantartása, javítása olcsóbbá és gyorsabbá vált, kevésbé van szükség költséges külső megbízásokra. Hatékonyabbá vált a közfoglalkoztatotti munkaerő kihasználása, emellett a program keretében útkarbantartási terv is készült.

Kemencés udvar kialakítása

Keszü Község Önkormányzata a Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület - Turisztikai termékek és attrakciók fejlesztése című felhívásra benyújtott, „Kemencés udvar kialakítása” című pályázatával 2.999.994 forint támogatást nyert a tavalyi évben. A támogatás mértéke: 75%. Keszü Község Önkormányzata a Faluház (Keszü, Petőfi u. 35.) épületének hátsó kertjében külső turisztikai célú teret kívánt létrehozni. A tervezett létesítmény térburkolattal ellátott részben fedett tér, melynek fedett részén kemence épül. A létesítmény kapcsolódik a faluházhoz és a jelenlegi is több kulturális és sportrendezvénynek helyszínt biztosító sportpályához. A fedett tér szerkezete fából készült. Az építmény bruttó alapterülete: 39,40 m2. Az építmény magassága 2,75 m. Az egyenetlen terepfelszín miatt a területen előzetes tereprendezés (bevágástöltés) történt, majd az térburkolattal került lefedésre. Bízunk benne, hogy a rendkívüli helyzet megszűnését követően a településen élők és a településre látogatók is tudják majd a kemencés udvart, mely kisebb család, baráti összejövetelek megtartására kiválóan alkalmas. Célunk, hogy a fejlesztés a pályázati felhívás céljaival összhangban bekapcsolja a települést a turizmus folyamatába és bevonja a helyben lakókat.

 

I. világháborús emlékmű felújítása

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (mint Támogatásközvetítő a Kormány 1472/2012. Kormányhatározata alapján) XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából pályázatot hirdetett az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, művészeti tevékenységek támogatására. A pályázati program célja, hogy az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programokat, művészeti tevékenységeket támogasson, így az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébren tartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez.

Keszü Község Önkormányzata a 2019. évben sikeres pályázatot nyújtott be az I. világháborús emlékműve és környezetének felújítására. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából hirdetett pályázaton 2.500.000 Ft támogatási összegből az I. világháborús emlékmű a régi valójában állít méltó emléket a hősöknek. Visszakerült a turul szobor, az emlékművet megtisztították és felújították, valamint a környezete is megszépült. A park tereprendezése megtörtént, az emlékmű körüli térburkolat cserélve lett, és új növények kerültek telepítésre. A kivitelezést Vanyúr István szigetvári szobrászművész végezte, melyet határidőre, 2020. március 31-ére be is fejezett. A veszélyhelyzetre való tekintettel sajnos az emlékmű felavatása egy későbbi időpontban, szeptember 10-én került megrendezésre. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.

 

ZÁRTKERTI PROGRAM (ZP-1-2019) 2019/5407 számú projektje

Az Agrárminisztérium 2019. évi pályázati felhívására Keszü Község Önkormányzata a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására pályázatot nyújtott be. ZP-1-2019, 2019/5407 számú projekt két pályázati alcélt jelölt meg:

A) A külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, külterületi kapcsolódó utak, valamint az útszakaszhoz tartozó, csapadékvíz elvezetését biztosító nyílt árok karbantartása. A felújítandó 1209 hrsz-ú út, a település déli részén található, a Keszüi bekötő út folytatása. Az út a külterületi gazdasági övezet, a szőlőhegy felé halad. Az út egy meglévő szilárd burkolatú zártkerti úton keresztül csatlakozik a belterületi úthálózathoz, mely jó állapotú és aszfalt burkolatú. A tervezett beavatkozás a meglévő út jókarba helyezése. Ennek érdekében az alábbi munkákat terveztük:

-          A meglévő felület érdesítése kiegyenlítése, szükséges a helyi hibákat kitakarítva, feltölteni jól tömöríthető zúzottkővel, betonőrleménnyel vagy mart aszfalttal.

-          A kiegyenlítés után a teljes felületre egységesen egy réteg útalap minőségű zúzottkövet kell teríteni, finiserrel beépítve.

-          A felület felső részét ki kell ékelni zúzottkővel és egyenletesen betömöríteni. Kopóréteg 5 cm vastag AC-11 aszfalt.

-          Az út kétoldalára nemesített padkát kell építeni mely jól tömöríthető, helyi bánya anyagból kell elvégezni.

B) A zártkertben területrendezés, gyümölcsfa telepítése. A másik célkitűzésünk területrendezés, gyümölcsfa telepítése. A területrendezés az út mellett levő, 907 hrsz-ú területen bozót- és cserjeirtás, gyepnyesés, füvesítés. A gyümölcsös telepítése is itt történik, tájfajta szilva és diófák telepítésével, a konténeres csemeték karózott, gégecsővel ellátott, műtrágyázott gödrökbe kerülnek. A fajtakiválasztásban, ültetésben közösségi, önkéntes munkavégzés is történik, helyi szőlősgazdák közül számosan bevonásra kerültek, akik megfelelően tapasztaltak, munkájukat jelentős részben a zártkerti területen végzik. Szakmai együttműködő partnerünk a Tamási Faiskola, díszfa, díszcserje, fenyő nevelése mellett tájfajtákkal is foglalkoznak és nagykereskedelmi, kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkoznak. Vállalják kertek felújítását, építését is. Tanácsadással, tippekkel, ötletekkel segítenek a fajtaválasztásban, az ültetésnél, gondozáskor.

A projekt idei évben megvalósult, elszámolása folyamatban van.

 

MAGYAR FALU PROGRAM keretében megvalósult projektek

Polgármesteri hivatal felújítása

A 2019. évben meghirdetett pályázaton sikeresen vettünk részt. A pályázat célja a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal (mely egyben Keszü Község Polgármesteri Hivatal) székhelyének felújítása volt, amihez a Miniszterelnökség, mint támogató 7.732.776 Ft vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A felújítás keretében a korábbi rossz állapotú, nagyobb esőzések esetén beázó nyílászárók cseréjére került sor. A gyártás 2020. nyarán zajlott, majd szeptemberben beépítésre került a 16 új ablak, valamint 3 új bejárati ajtó. A beépített ablakok anyaga borovi fenyő, hossztoldott, négy rétegben ragasztott száraz faanyag, Roto vasalattal, Hoppe Tokyo alumínium kilincsekkel. Az ablakok bukó-nyíló szárnyai hibás működtetés gátlóval, résszellőzővel, pánttakaróval szereltek. A 3 rétegű argongázas üveggel az ablak szerkezetek hőszigetelő képessége jelentős mértékben javul, megtakarítást eredményezve az önkormányzatnak. A nyílászárók a korábbival megegyező méretűek és osztásúak, ugyanúgy fehérre mázolt felületűek.

A fejlesztés megszünteti a beázási problémákat, csökkenti az ingatlan fenntartási költségeit, lehetővé teszi az ügyfelek, a hivatalba látogatók kulturáltabb kiszolgálását, javítja az ott dolgozók munkakörülményeit, továbbá növeli az ingatlanvagyon értékét.

Járda építése az Újtelepen

A Magyar Falu Program keretében lehetőség nyílt járda építésének anyagtámogatására pályázni a „Kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása” című alprogram pályázati kiírása szerint. Mivel egyre több gyermek születik a községben, valamint a lakossági igényeket és a biztonságos járdán való közlekedést szem előtt tartva, a projekt helyszínének az Újtelep lett kiválasztva. Keszü Község Önkormányzata sikeres pályázati anyagot nyújtott be, így az Újtelepen megépülhetett 4.974.234 Ft támogatási összegből az új járdaszakasz. A járdák zúzottkő ágyazatra épültek, 10x20x6 cm-es szürke térkőből, kétoldali szegéllyel. A kivitelezés lezárult, a pályázati elszámolás megtörtént. Reméljük ezzel is hozzájárulhattunk a lakossági igények szélesebb körű kielégítéséhez, használják egészséggel az új biztonságos járdákat!

Közterület karbantartás

A megnövekedett lakosságszám és település még vonzóbbá tétele elengedhetetlenné teszi, hogy a községünk közterületeit, zöldterületeit karban tartsuk. Ennek érdekében 2019. évben 5 db fűkaszára, 1 db magasságvágóra, 1 db fűrészre, 1 db sövényvágóra, 1 db permetezőgépre, 1 db földfúróra, 1 db aggregátorra, 2 db sarokcsiszolóra, 1 db ütvefúróra, 1 db kompresszorra, 1 db hegesztőgépre, valamint a traktorhoz pótkocsira és homlokrakodóra pályáztunk. A pályázatot megnyertük, és 2020. elején meg is valósítottuk. A beruházás következtében a belterületi közterületek, zöld felületek karbantartása egyszerűbbé vált: a munkához szükséges eszközök szállítása könnyebb lett, az esőzések során az utakra kerülő hordalék felszedése, elszállítása gyorsabbá vált, a növényzet gondozását egyszerre több munkás tudja végezni, kevesebb külső megbízásra van szükség. Összességében tehát hatékonyabb és olcsóbb munkavégzés vált lehetővé.

Játszótér

2020-ban pályáztunk a 1513 hrsz-on található játszótér felújítására, bővítésére. A jelenlegi 9 játékból egyet teljesen ki kell cserélni, további négy teljes felújításon esik át, a többit felületkezeléssel, kisebb javításokkal tervezzük ellátni. A meglévőek mellett a játszótér három új játékkal is bővülni fog: egy trambulin egy körforgó és egy hármas mászóka kerül telepítésre. A közel öt millió forintos pályázat első körben tartaléklistára került, és friss örömhír, hogy mégis bekerült a támogatott projektek közé. Így a falu közösségi életében fontos szerepet betöltő játszótér fejlesztésének megvalósítása 2021. évre tolódik át.

 

Közfoglalkoztatotti program

Idén is sikeresen folytatódik az évek óta tartó „Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatása”, melynek keretében Keszüben 11 fő közfoglalkoztatott dolgozik folyamatosan. A program a közfoglalkoztatotti bérek és az azokat terhelő szociális hozzájárulási adó megfizetéséhez járul hozzá 80 %-ban.

 

Belterületi utak felújítása

2020. évben sikeresen pályáztunk a Belügyminisztérium, mint Támogató által kiírt, „önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” keretében, Belterületi utak, járdák, hidak felújítása alcím szerint 17.298.101 Ft vissza nem térítendő támogatásra. A pályázat keretében a jövőben megvalósítandó feladatok:

- Petőfi utca alsó szakaszának 123 folyóméter hosszon történő megfelelő alapozása, aszfaltozása – helyenként a meglévő burkolat elbontásával –, 106 számú ház előtti meghibásodott burkolat cseréje, valamint az új aszfaltréteg megtámasztása és védelme érdekében zúzottkő padka kialakítása.

- Szintén Petőfi utcában csapadékvíz elvezetésének megoldása, 3 helyen víznyelő akna kialakítása, a csapadékvíz árokba vezetésének megoldása. Ehhez az aszfaltburkolat megbontása, majd helyreállítása szükséges.

- az újtelepi utcák esetében a teherbírását vesztett, mozaikosan töredezett, hibás aszfaltfelületek kibontásra kerülnek, majd a burkolatalap pótlását, esetleg cseréjét követően új aszfaltréteget kapnak.

 

Szociális tűzifa

A Belügyminisztérium Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. számú mellékletének I. 8. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatási lehetőséget is eredményesen használjuk ki. Keszü község idén 66 erdei köbméternyi keménylombos tűzifára nyert támogatást. A tüzelő osztása az igénylők részéré folyamatosan zajlik.

 

Wifi

Egy 2019-ben nyert, „WiFi4EU – az internetkapcsolat helyi közösségekben történő előmozdítása” elnevezésű pályázat alapján az Európai Bizottság vissza nem térítendő támogatást nyújt Keszü község részére közterületeken történő ingyenes wifi-hozzáférés biztosítása céljára.

A WiFi4EU kezdeményezés az ingyenes wifi-hozzáférés biztosítását támogatja beltéri vagy kültéri közterületeken (pl. közigazgatási szervek, iskolák, könyvtárak, egészségügyi központok, múzeumok, közparkok és terek). Ennek köszönhetően a közösségek jobban integrálódnak a digitális egységes piacba, a felhasználók hozzáférnek a gigabitalapú társadalomhoz, javul a digitális jártasság szintje, és bővül a szóban forgó helyeken nyújtott közszolgáltatások köre. A WiFi4EU-utalványok új nyilvános wifi-hálózat kiépítésének finanszírozására, meglévő nyilvános wifi-hálózat korszerűsítésére, illetve lefedettségének bővítésére használhatók. A keszüi projekt megvalósult, a készülékek felszerelése megtörtént, üzembe helyezésük folyamatban van. 3 beltéri, valamint 8 kültéri helyszínen kerültek kialakításra hozzáférési pontok.

 

Bölcsőde

2019. évben pályáztunk a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság, mint támogató által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül közzétett felhívására, Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése céljából. A pályázat 2020. augusztusában nyert, a megvalósításra két év áll rendelkezésre. A keszüi bölcsőde beruházás célja Keszü községben a gyermekek napközbeni ellátásához megfelelő intézményi környezet biztosítása. 38 új férőhely kerül kialakításra, három csoportban, mellette önálló, 100 adagos főzőkonyhával. A projekt a Petőfi utca 156. szám alatti ingatlan átalakításával és bővítésével valósul meg. Az ingatlant az Önkormányzat 2016-ban erre a célra vásárolta. A beruházás során az épület földszintje és tetőtere átalakításra kerül, valamint a meglévő épület keleti és déli irányban bővülni fog. Az ingatlanhoz 2401 m2 udvar tartozik, aminek fele zöldfelület. Az épület meglévő alapterülete: 197 m2, tervezett alapterülete 672 m2, a csoportszobák 51 m2 alapterületűek. További helyiségek: tornaszoba, mosdók, öltözők, előtér, szertár, logopédiai foglalkoztató, akadálymentes WC, nevelőtestületi helyiségek. A projekt részét képezi természetesen a szükséges eszközök – bútorok, berendezések, konyhai felszerelés, udvari játékok, informatikai eszközök, kamerarendszer, beléptető- és riasztórendszer stb. – beszerzése is. A fenntartási költségek csökkentéséhez hozzájárul a napelem rendszer kialakítása. A projekt keretében elnyert támogatás összege 366.770.980 Ft, ami 100 %-os támogatási intenzitást jelent.

 

A község támogatói

A 2020. évet joggal illethetjük a „pandémia éve” megnevezéssel. A Covid járvány szinte kivétel nélkül mindenkire erős negatív hatással volt. Mégis örömmel jelenthetjük ki, hogy községünket a nehéz körülmények ellenére több helyi vállalkozó is támogatta, ki-ki lehetőségeihez mérten. A legnagyobb támogatást a Szlama és Társa Kft. adományozta, 1.000.000 Ft összegben. Mellette köszönet illeti az Ezüsthajó Kft-t (50.000 Ft-os támogatás), Wega-Design Kft-t (50.000 Ft-os támogatás), valamint az Agro-Portéka Kft-t (50.000 Ft-os támogatás). Köszönjük!

 

Ravatalozó

Továbbra is napirenden van a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő ravatalozó megépítése. Az előkészületek megtörténtek, látványtervek elkészültek, azonban sajnálatos módon idei évben sem sikerült anyagi támogatást nyerni rá, a beadott pályázat nem kapott zöld utat. Ezért ezen beruházás megvalósítása későbbre tolódik.

 

Közvilágítás

2020. évben is folytatódott a falu energetikai korszerűsítése. Ennek keretében napjainkra már több, mint 400 lámpatest rendelkezik energiatakarékos LED fényforrással. Ezzel a közvilágítás 85 %-a újult meg, és ezt a munkát jövőre is folytatni fogjuk.